Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Áfacsökkentés várható

Jelenleg a magyar gazdaság és az államháztartás még nincs abban a helyzetben, hogy minden terméknél, szolgáltatásnál mérsékeljük a 27 százalékos áfakulcsot, azonban arra van lehetőség, hogy célzottan, bizonyos termékkörben folytatódjon a csökkentés, ezért tett a kormány a legfontosabb alapvető élelmiszereknél – mint a tej, tojás és a baromfi - erre javaslatot – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter délelőtt a Kossuth Rádió 180 perc műsorában. Ennek értelmében 2017-től a tej, a tojás és a baromfi áfája is 18, illetve 27 százalékról 5 százalékra mérséklődhet jövőre. Azt azonban nem részletezte, hogy mely termékkörökre vonatkozna pontosan a csökkentés.

Varga szerint az áfacsökkentésnek nemcsak az az előnye, hogy megjelenik a fogyasztói árakban, hanem az ágazat fehéredése miatt összességében nagyobb bevételt hozhat az államkasszába a tervezettnél.
A termelők - akik három-négy éve küzdenek az áfa mérsékléséért - szintén nyerhetnek az intézkedéssel. A szektor ugyanis dinamikusan fejlődhet majd, és "meg tud tisztulni": azok a szereplők "maradhatnak talpon", amelyek legálisan végzik a tevékenységüket.